Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 22:09

ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ:"η μελοποίηση των δύο κορυφαίων ποιητών,Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν,με στιγμάτισε,με άλλαξε..."

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Λίγες,μόνο,μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση,την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στον ΙΑΝΟ, της νέας της δισκογραφικής δουλειάς "Ο πόνος όλου του Κόσμου" και εν μέσω προβών, η αγαπημένη μας συνθέτις, ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ,δέχτηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων μας κι εμείς ,φυσικά,αδράξαμε την ευκαιρία.

Αρχικά Πηγή μου,να σε ευχαριστήσω,που είχες τη καλοσύνη να μου παραχωρήσεις την συνέντευξη,που ακολουθεί. Μεγάλη χαρά και τιμή για τον LavitaRadio κι εμένα,προσωπικά. Σε έντονους ρυθμούς,ξεκίνησες τη νέα σεζόν Πηγή μου...H καθιερωμένη,πλέον,συμμετοχή σου στα Μενάνδρεια του Δήμου Κηφισιάς...το ανέβασμα του Παιδικού Θεατρικού "ο Δόνα Γη και η Δον Αστέρης " σε μουσική δική σου και η έκδοση του βιβλίου “ο πόνος όλου του κόσμου".....Τέτοιοι είναι οι ρυθμοί δουλειάς σου Πηγή μου?

Η αγάπη για την μουσική και η ανάγκη να ζω την καθημερινότητα μου, μέσα στην τέχνη, ως μία σημαντική πηγή οξυγόνου με κάνει πολλές φορές να μην αντιλαμβάνομαι πως έρχονται περίοδοι που οι ρυθμοί μου είναι εξουθενωτικοί.
Ο χρόνος όμως όταν κάνεις αυτό που αγαπάς ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!!
Η κούραση φεύγει με μαγικό τρόπο, όταν εκφράζεται και ολοκληρώνεται αυτό που μέσα σου έχεις νιώσει…

20526130 10213655806248575 2552042777484856353 n

Όλοι όσοι σε γνωρίζουν Πηγή μου ξέρουν το πάθος και την αγάπη με την οποία αγκάλιασες τον "Πόνο όλου του κόσμου". Για όσους δεν γνωρίζουν, στο cd αυτό έχεις μελοποιήσει ποιήματα των Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν. Τι σε άγγιξε στη ποίηση αυτών των 2 μεγάλων Ποιητών? Πόσο συμπυκνώνει το μήνυμα ,που θες να αφήσουν στους ακροατές, τα τραγούδια σου,ο τίτλος του βιβλίου-cd "Ο πόνος όλου του κόσμου"?


Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για αυτούς τους δύο μεγάλους ποιητές και εκφραστές μίας περιόδου, που συνέβησαν γεγονότα για τα οποία δυστυχώς η ανθρωπότητα θα ντρέπεται…
Γεγονότα ικανά να θέσουν ερωτηματικά για την φύση του ανθρώπου στα σκοτεινά δωμάτια του νου του.

Ο Γιωσέφ Ελιγιά ,(1901-1931) ένα ανήσυχο πνεύμα, συγκρούστηκε με τους ομοθρήσκους του λόγω των προοδευτικών του απόψεων. Κήρυκας της αφομοιωτικής ιδεολογίας αξιώνει την κατάργηση των κοινωνικών, φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων. Απάντηση σε αυτές τις θέσεις του , τι άλλο;
η απομάκρυνση του από τα Γιάννενα.
Ένα πνεύμα ,προφητικό για ότι θα επακολουθούσε
Ενδεικτικά αναφέρω στίχους του από το ποίημα του «ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ»

…Μες τις ψυχές αντιλαλούν του μακελειού οι ανέμοι,
θυμιέται η γριά το γιόκα της στο ερημικό της σπίτι,
σφίγγει η μανούλα το μικρό στην αγκαλιά και τρέμει…
και στις πλατείες τις βουβές και στα βουβά καντούνια.
Ντραν και ντραν,και ντραν και ντραν κροτούνε τα σπιρούνια…

Η ποίηση του,με μετέφερε στο χρόνο και στον χώρο που γράφτηκε.
Ποίηση λυρική ,γεμάτη δύναμη, κοιτά τον χάρο κατάματα…
Ενδεικτικά αναφέρω στίχους από το ποίημα του «Θάνατος»
...Σε κάλεσα και σε προσμένω, θάνατε, μες στ’ αρχοντικό.
Και κει ας με βροντήξει το τραγούδι, αχ το τραγούδι το γλυκό...
…και συνεχίζει στο ποίημα του “Λυτρωμός” από το οποίο προέρχεται και ο τίτλος του c.d…
«Αυτές τις ώρες πως ποθώ μες στην ψυχή να κλείσω
καρτερικά, μαρτυρικά, τον πόνο όλου του κόσμου…
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, η λεβεντιά απέναντι στον Θάνατο και η δύναμη της πέννας του να τον καταγράψει , πυροδότησαν την ανάγκη μου, να γίνει τραγούδι…
Είναι η πρώτη φορά που μελοποιείται.


Οι ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού σε αυτό το c.d
και οι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο ί σολίστες μουσικοί που συμμετείχαν παθιασμένα, σφράγισαν αυτό το έργο!
Εύχομαι ο χρόνος να δείξει πως η μουσική μου στάθηκε αντάξια δίπλα του.

22046027 10214205367587265 6061410577042520736 n 

Paul Celan H “ΦΟΥΓΚΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ” (μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου)
«Το ποίημα του αιώνα» θεωρείται σύμφωνα με τον Βόλφανγκ ‘Εμμεριχ ,
η Γκουέρνικα της μεταπολεμικής Λογοτεχνίας κατά τον Τζον Φέλστινερ ,δημιουργήθηκε μετά το το 1945
Αρχικός τίτλος «Τανγκό του θανάτου» πρώτη παρουσίασή του το 1947, μετονομάζεται αργότερα σε «Φούγκα του θανάτου»
Μέσα του περιέχει μια αντιφατική σύζευξη: Θάνατος και Μουσική,
Χάος και Τάξη.
Ακροβατεί στην παράνοια…
Το ένιωσα ως προσπάθεια, να δικαιολογήσει στα όρια της, τα ανείπωτα , που συνέβησαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων και όχι μόνο…
Ερχόμενη σε επαφή με αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα, μου δόθηκε η δυνατότητα, μέσα από την δύναμη της μουσικής, να καταγγείλω την βία, να ζητήσω συγνώμη, να προσθέσω ένα λιθαράκι στην μη λήθη …
Η εξαιρετική μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου, μου επέτρεψε να ακούσω την μουσική, που κρυβόταν…
Τολμώ να πω, πως η μελοποιηση αυτών των δύο κορυφαίων ποιητών με στιγμάτισε, με άλλαξε…
Ένα ταξίδι δημιουργίας, που με οδήγησε πιο κοντά στον πυρήνα μου, για να αντέξω τους κραδασμούς, που μου προκάλεσαν, μιας και οι δύο κλείδωσαν το ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΑ .

ponos

 

Αυτοί που λατρεύουν τις συνθέσεις της Πήγής Λυκούδη,ξέρουν και πόσο αγαπά η Πηγή Λυκούδη να μελοποιεί ποίηση.Πιστεύεις Πηγή μου,πως στους χαλεπούς,από όλες τις απόψεις, καιρούς ,που διανύουμε, είναι ξανά η ώρα ,να μπεί μπροστάρισα η μελοποιημένη ποίηση και με την δύναμη της, να ξύσει....να διεγείρει τα αυτιά....τα μυαλά των ακροατών...των πολιτών?

 

Η τέχνη οφείλει να αφυπνίζει.

Η ποίηση, έχει την δύναμη του Λόγου και όταν ενώνεται αρμονικά με την Δύναμη της μουσικής, θεωρώ πως η καταγραφή,που προκύπτει, μπορεί να φτάσει σε όλες μας τις αισθήσεις και να τις ξυπνήσει.

Και ένας ξυπνημένος άνθρωπος ,πάνω από όλα μπορεί να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 

Μέσα από την πολυεπίπεδη ενασχόλησή σου με την μουσική,Πηγή μου,θα ήθελα να μου πεις,πως θα χαρακτήριζες την δύναμη της μουσικής...των τεχνών,γενικότερα ...και αν σήμερα οι Τέχνες..η Μουσική ορθώνει ή αν πρέπει να ορθώσει ανάστημα ...ανάστημα ποιότητας?

 

Το τοπίο είναι μπερδεμένο…

Πιστεύω στην κρυφή δύναμη, που ετοιμάζεται να ξεχυθεί την κατάλληλη στιγμή για να ανατρέψει τον ύπνο στον οποίο έχουμε μπει.

Από την μία υπάρχουν δημιουργικές κινήσεις, καλλιτέχνες σε όλους τους τομείς της Τέχνης, που  προσπαθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να εκφράσουν αυτό που τους καίει, έργα αξιώσεων, που φτιάχνονται χωρίς κίνητρο και αυτό τα κάνει πολύ δυνατά…

Από την άλλη έχουμε να αντιπαλέψουμε τα shows,τα κυκλώματα, τα στημένα “αστέρια” μιας νύχτας. Αν  όμως δεν εκδηλωθεί όλος ο εχθρός δεν μπορείς να τον πολεμήσεις…έτσι χρειάζεται αφύπνιση, παρατήρηση και δημιουργία, πολύ δημιουργία τέτοια που να έρθει στιγμή, που να μην χωρά στον εαυτό της και να ξεχυθεί…να κάψει ότι ευτελές…και να λυτρώσει την ουσία και την έννοια ανθρώπινου δημιουργήματος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν…

 

Στα χρόνια που ασχολείσαι με την μουσική Πηγή μου, ποιο χρονικό σημείο θα θεωρούσες κομβικό σημείο...σημείο- σταθμό για τη πορεία σου?

 

Πολύ δύσκολη η απάντηση.

Κάθε φορά αισθάνομαι πως είναι το βήμα, που κάνω εκείνη τη στιγμή,το έργο που γράφω εκείνη την στιγμή, μέχρι να έρθει το επόμενο…

Έτσι, κάτω από αυτήν την ματιά θεωρώ ως κομβικό σημείο,το γεγονός, που με οδήγησε να πάρω για πρώτη φορά την πέννα και να γράψω το πρώτο τραγούδι…τότε μπήκα στην ατραπό, που σήμερα δεν θα άλλαζα με τίποτα, παρά τις δυσκολίες που έχω να αντιμετωπίσω

Ποια είναι τα σχέδια της Πηγής Λυκούδη για το άμεσο μέλλον?

Στο άμεσο μέλλον τα σχέδια είναι, να ταξιδέψω όσο γίνεται, πιο μακριά αυτήν την νέα δισκογραφική δουλεία και να παρουσιάσω το νέο συμφωνικό έργο μου με τίτλο ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
Mε την ορχήστρα της ΕΡΤ, σοπράνο, βαρύτονο, και μικρό Βυζαντινό χορό. Είναι κάτι που θα ανακοινωθεί άμεσα και για να έχω την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, θα μου επιτρέψετε να αφήσω αφώτιστες πτυχές αυτού του έργου!


Πηγή μου σ'ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση αποδοχή σου στο κάλεσμά μου γι’αυτή τη συνέντευξη. Σου εύχομαι ο "Πόνος όλου του κόσμου",να αγαπηθεί από το κοινό,έτσι,όπως του αξίζει.

Και εγώ σε ευχαριστώ Γιάννη μου ,από καρδιάς για την όμορφη συνέντευξη.
Να ευχηθώ καλή ραδιοφωνική χρονιά στο Lαvita radio και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους, που στηρίζουν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία, που πήρες.
Μια πρωτοβουλία που όλοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και κοινό, που ξέρει να ακούει, έχουμε ανάγκη, για να παλέψουμε τα δύσκολα.

Γιάννης Ταμπάκης

Διαβάστηκε 3175 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 01:16

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2004 - 2023 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Loading...