Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 23:16

Μάκης Αμπλιανίτης : "Η Ελλάδα μου δίνει έμπνευση και είναι πάντα παρούσα στις δουλειές μου!"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια κουβέντα με τον σπουδαίο συνθέτη και κιθαρίστα Μάκη Αμπλιανίτη,είναι πάντα ενδιαφέρουσα.

Ο Μάκης Αμπλιανίτης,παίρνει τον URANO του,και ξεκινάει μια περιοδεία στην Ελλάδα,και με αφορμή αυτό,τον κάλεσα για μια κουβέντα....Τον ευχαριστώ για την άμεση αποδοχή της πρότασής μου και για το ότι εμπιστεύεται και είναι πάντα δίπλα στον La Vita Radio.

Aρχικά, να σε ευχαριστήσω Μάκη για την ευκαιρία να τα ξαναπούμε από το site του lavitaradio αυτή την φορά. Μια συζήτηση μαζί σου, πάντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο μουσικό όσο και γενικότερο. Ο ‘URANOS’ λοιπόν, ανοίγει τα φτερά του για μια ανά την επικράτεια περιοδεία?1)Aρχικά, να σε ευχαριστήσω Μάκη για την ευκαιρία να τα ξαναπούμε από το site του lavitaradio αυτή την φορά. Μια συζήτηση μαζί σου, πάντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο μουσικό όσο και γενικότερο. Ο ‘URANOS’ λοιπόν, ανοίγει τα φτερά του για μια ανά την επικράτεια περιοδεία?
Γιάννη εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση να κάνουμε μαζί αυτή τη συνέντευξη. Αισίως ο ‘URANOS’ έκανε τα πρώτα του γενέθλια, μεγαλώνει και αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, έτσι αναπόφεκτα θα ταξιδέψει να συναντήσει τους φίλους μας στην επαρχία. 1ος σταθμός στην ‘Ανδρομέδα’ στα Τρίκαλα στις 18/5, την επόμενη 19/5 θα είμαστε στην ‘Περισπωμένη’ στον Βόλο και στις 20/5 στο θρυλικό ‘Duende’ στη Θεσσαλονίκη!

Εχοντας περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα, από την κυκλοφορία του ‘URANOS’, Μάκη τι έχεις αποκομίσει από την αντίδραση-αποδοχή της τελευταίας σου δισκογραφικής δουλειάς από το κοινό?
Οπως και οι προηγούμενες δουλειές έτσι και ο ‘URANOS’ αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από το κοινό πολύ γρήγορα. Είχα κάνει ένα μεγάλο δισκογραφικό κενό μετά την κυκλοφορία του ‘KISMET’ κάτι που μεγάλωνε την προσμονή...

ABL2

Εχοντας λατρέψει το ‘BAHAR’ και το ‘KISMET’, αλλά και αγαπήσει το ‘URANOS’, φανατικός ακροατής των δημιουργιών σου, άρα και μη αμερόληπτος κριτής, έρχομαι να σε ρωτήσω άν το ‘BAHAR’ κρατάει ακόμα τα σκήπτρα... αν είναι ακόμα το "label" στις δημιουργίες του Αμπλιανίτη, ή αν ο ‘URANOS’ κατάφερε να φέρει την ισορροπία, στην αποδοχή των ακροατών σου.
Το ‘BAHAR’ παραμένει σταθμός και με αυτό με γνώρισε το κοινό στην αναφορά μου στην world-ethnic μουσική σκηνή. Θα έλεγα πως με το ‘BAHAR’ έδωσα το στίγμα και με αυτά που ακολούθησαν όπως τα ‘Live Under The Sky’ ‘KISMET’ και ‘URANOS’
ωρίμασα και σφράγισα τον προσωπικό μου ήχο!

Μάκη, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία στο ‘URANOS’ που κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά ξεχωριστή?
Με το ‘URANOS’ ήθελα να κάνω μια αφαίρεση στη δομή της μελωδίας. Εδώ παίζω λιγότερες νότες αλλά με πιο προσεγμένο και μεστό ήχο. Ισως ‘φλυαρώ’ λιγότερο από τις προηγούμενες δουλειές, κάνοντας τις μελωδίες πιό άμεσες, που μπορούν να τραγουδηθούν πιό εύκολα! Έχω επίσης ένα τραγούδι, τον ‘Κόμπο’, που θεωρώ πως είναι πολύ ευαίσθητο, σε μικτό ρυθμό που θυμίζει Ελλάδα. Η Ελλάδα μου δίνει έμπνευση και είναι πάντα παρούσα στις δουλειές μου!


Αν θα θέλαμε με μια λέξη να χαρακτηρίσουμε τόσο το ‘URANOS’ ,όσο και το ‘BAHAR’ και το ‘KISMET’ , όχι απαραίτητα μια λέξη-μουσικό όρο, ποια θα χρησιμοποιούσες για κάθε μια από τις αγαπημένες σου δουλειές?

‘BAHAR’ Ταξίδι ‘KISMET’ Νοσταλγία ‘URANOS’ Ολοκλήρωση

Oι πρώτες σου δουλειές χρειάστηκαν τον χρόνο τους για να αγαπηθούν από το Ελληνικό κοινό Μάκη μου. Το ίδιο βλέπεις να συμβαίνει και με το URANOS, ή πλέον το έδαφος έχει προετοιμαστεί, έχει αρχίσει κι εξοικειώνεται το αυτί του Ελληνα με τα ακούσματα της world music όπως ο URANOS?
Οταν πρωτοκυκλοφόρησε το ‘BAHAR’ προερχόμουν από την jazz σκηνή, έχοντας κυκλοφορήσει το ‘FLAME KEEPER’ το 1997. Το κοινό με γνώριζε μέσα από τις εμφανίσεις μου στα jazz clubs και festivals, παίζοντας αμιγώς jazz ρεπερτόριο. ‘Ηθελε λοιπόν το χρόνο του ώστε να επαναπροσδιοριστώ στη μουσική σκηνή σαν jazz μουσικός που δημιουργεί πέρα από τις κλασσικές φόρμες, που χρησιμοποιεί διαφορετικά ηχοχρώματα και όργανα και δεν διστάζει να αναμείξει στοιχεία της παράδοσης με αυτά της jazz και του rock. Οταν το επιχειρούσα αυτό, ποτέ δεν φανταζόμουν πως το ‘BAHAR’ θα φτάσει να γίνει τρεις φορές πλατινένιο. Από τότε πολλά άλλαξαν, που είχαν σαν αποτέλεσμα η μουσική μου να γίνει πιο εύκολα προσιτή, το αυτί του ακροατή πιό απαιτητικό κι έτσι ο ‘URANOS’ βρήκε πιό πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί.

Αν και ο όρος world music, ανοίγει το γεωγραφικό πεδίο ακρόασης κι αποδοχής μιας δουλειάς αυτού του είδους, υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία, που κάποιος μπορεί να διακρίνει τον δημιουργό ... τον Αμπλιανίτη επί παραδείγματι ή την χώρα προέλευσης του δημιουργού, ή τα επί μέρους στοιχεία αφομοιώνονται στην γενικότητα του όρου world music?
Με τον όρο world music δυστυχώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τον γεωγραφικό ή εθνικό χαρακτήρα μιας δουλειάς ή ενός δημιουργού. ‘Αλλο σημαίνει world music για τον Αμερικάνο, άλλο για τον Ευρωπαίο και άλλο για τον Ασιάτη ή Αφρικάνο. Και μη ξεχνάμε την παραδοσιακή μουσική όλων των λαών της υφηλίου που στις μέρες μας αναφέρεται κι αυτή σαν world music . Μετά την παγκοσμιοποίηση που ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90 και μετά, γνωρίσαμε πολλούς δημιουργούς που δεν έπαιζαν απλώς παραδοσιακά τραγούδια, αλλά έκαναν προσμίξεις των επιρροών της πατρίδας τους με τους ήχους της rock, του blues και της jazz που είχαν ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο από το ’50 και μετά. Χρειάζεται λοιπόν ένας κάποιος γεωγραφικός ή στυλιστικός προσδιορισμός για να καταφέρουμε να περιγράψουμε κάτι, σε όλο αυτό το τεράστιο φάσμα της world music!

{youtube}4MIUqP06Yp0{/youtube}


Σε ποιές χώρες έχει ακουστεί περισσότερο ο URANOS Μάκη? Υπάρχει ένα διαμορφωμένο πλέον κοινό εκτός Ελλάδας, που αναμένει, αναζητεί και αγαπάει κάθε τι καινούργιο από τον Αμπλιανίτη? Πως το εξηγείς αυτό?
Είχα την τύχη, κομμάτια και από τις τρείς δουλειές μου, (‘BAHAR’, ‘KISMET’ και ‘URANOS’) να συμπεριληφθούν στις περίφημες συλλογές του ξακουστού ‘BUDDHA BAR’ και σαν συνέπεια να κυκλοφορήσουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μουσική μου να ακούγεται από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και από την Αμερική μέχρι την Ασία. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πιστό κοινό, που αναζητούσε και ανέμενε τις νέες κυκλοφορίες, αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις του γκρούπ!

Τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται πλέον στη χώρα μας μια αρκετά μεγάλη σχολή της world music, άλλες φορές με έντονα ethnic στοιχεία κι αλλες φορές με λιγότερα ή και καθόλου. Πιστεύεις πως δημιουργοί όπως εσύ, ο Κουμπιός, ο Νικολούδης κι άλλοι πρωτεργάτες, γίνατε η αφορμή, η έμπνευση και για τους νεότερους δημιουργούς?
Χαίρομαι που με την προσέγγιση και τον ήχο μου κατάφερα να δώσω ένα προσωπικό στίγμα σε αυτό που αναφέρεται σαν world music, και η χαρά μου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν καταφέρει να αποτελεί έμπνευση για τους νεώτερους δημιουργούς!

maxresdefault 10

Ακούγοντας πολλές φορές το ‘MOSAIC’ με την Μαρία Φαραντούρη, αλλά και τις συμμετοχές του Λιδάκη και του Θαλασσινού στις δουλειές σου κι έχοντας ακόμα στ'αυτιά μου την σχετική απάντησή σου από την συνέντευξή σου στα studio του lavitaradio, έχεις να μας ανακοινώσεις κάτι? Εχεις κάποια πλάνα για κάποια νέα δουλειά σου με τραγούδια κι όχι ορχηστρική όπως μέχρι τώρα?
Ναι, ετοιμάζω ένα project που έχει να κάνει με τραγούδια. Βέβαια αυτό δεν με εμποδίζει στο να γράφω παράλληλα ένα jazz project εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα! Είναι νωρίς όμως ακόμα για να κάνω δηλώσεις. Μόλις θα έχω κάποιο υλικό στα χέρια μου, το LaVita radio θα είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει!


Με ποιό σχήμα μουσικών θα περιοδεύσεις τον URANO στην Ελλάδα? Με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή των συνεργατών σου για τις ζωντανές εμφανίσεις σου?
Στις επερχόμενες συναυλίες θα έχω μαζί μου τους φίλους μου, συνεργάτες και εξαίρετους μουσικούς, Φώτη Μυλωνά στο bansuri (Ινδικό φλάουτο μπαμπού), το φλάουτο και τα keyboards, τον Δημήτρη Παπανίκου στο μπάσο και τον Νίκο Σκομόπουλο στα drums και percussion. Προυπόθεση για μια καλή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ των μελών του γκρουπ, είναι η χημεία αυτή που υπάρχει και αναπτύσεται, που εκτός από την μουσική αντίληψη και το ταλέντο, έχει να κάνει με την αίσθηση δικαίου, το χιούμορ και γενικότερα με την κοινή αντίληψη για τη ζωή που θα πρέπει να υπάρχει σε κάποιο βαθμό ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά. Μη ξεχνάμε πως σε μια περιοδεία, δεν παίζουμε μόνο μουσική μαζί για 2-3 ώρες, αλλά ταξιδεύουμε για ώρες, τρώμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί, συζητάμε και λύνουμε τυχόν προβλήματα μαζί. Αν λείπει λοιπόν η χημεία μεταξύ μας, αργά ή γρήγορα θα έρθει η σύγκρουση!

ABL1


Σκέψεις για συναυλίες εκτός Ελλάδας υπάρχουν?
Υπάρχουν και είναι κάτι που συζητώ αυτό το διάστημα για εμφανίσεις σε συναυλίες και φεστιβάλ την επόμενη σαιζόν!

mousikogramma LARGE t 22 1269

Υπάρχει η σκέψη να βγάλεις ηχογραφημένο ζωντανά και τον URANO, όπως τόσο επιτυχημένα είχες κάνει και με το BAHAR?
Θα ήθελα να ηχογραφήσω κάποιες συναυλίες μου, όχι αποκλειστικά με κομμάτια από το ‘URANOS’ αλλά με ολόκληρο το υλικό που παίζουμε αυτό το διάστημα και αποτελείται απο αγαπημένα τραγούδια και κομμάτια από όλες τις προηγούμενες δουλειές, ερμηνευμένα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της ηχογράφισης στο studio. Ολο αυτό το διάστημα που παίζουμε σε συναυλίες μπροστά στο κοινό, έχει σαν αποτέλεσμα τα κομμάτια να έχουν ωριμάσει μαζί μας και να έχουν βρεί τα ‘πατήματά’ τους. Άλλωστε ο μουσικός εμπνέεται και αλληλεπιδρά με το κοινό, που πολλές φορές οδηγεί σε εκπλήξεις και ‘μαγικές’ στιγμές που διαδραματίζονται επί σκηνής και που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο περιβάλλον του studio!

{youtube}-TRE0J-6PrI{/youtube}

Αφού σου ευχηθώ μια απόλυτα επιτυχημένη περιοδεία με τον URANO σου, τι υπόσχεσαι στους φίλους της μουσικής σου, που θα σπεύσουν να σε παρακολουθήσουν?
Οι φίλοι μας στα Τρίκαλα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν τα καλύτερα κομμάτια από ολόκληρη τη δισκογραφία μας, ενώ δεν θα λείπουν οι αυτοσχεδιασμοί και οι εκπλήξεις από μια δυναμική μπάντα! Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας και εύχομαι ότι καλύτερο στο LaVita radio!!!

Για τον La Vita Radio

Γιάννης Ταμπάκης

Διαβάστηκε 2745 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 23:47

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Loading...