Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

Ποτάμι η ποίηση... σε παρασέρνει χωρίς να καταλάβεις και εσύ πως ...

Όπως την Τέταρτη 14/3/18 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, στην Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής ΧΑΙΚΟΥ του Σταύρου Πατρικαλάκη .
Εκεί που ανακαλύψαμε τον ποιητή και το έργο του, μαζί με πλήθος πολιτών του Αλίμου, μετεωριζόμενοι ανάμεσα στην εικαστική τέχνη της ζωγράφου κ Τσάμη Αγλαϊας και την τέχνη της ποίησης.
Εισηγήτρια σε αυτήν την αναζήτηση η δημοσιογράφος Ντέπη Στενού και η καταξιωμένη εκλεκτή Συγγραφέας και ποιήτρια Μαρία -Ευαγγέλια Γυφτογιάννη που δήλωσαν ότι είναι χαρά και τιμή τους να παρουσιάσουν την πρώτη του ποιητική συλλογή Χαϊκού του Σταύρου Πατρικαλάκη στους φίλους και τους συνδημότες μας και να απαγγείλουν επιλεγμένα αποσπάσματα από αυτήν την συλλογή των Χαϊκού .
Άλλωστε, όπως ανέφεραν , η ποίηση δεν είναι κάτι που ούτε εύκολα αντιλαμβάνεσαι ούτε εύκολα ορίζεις Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν ορισμό στην ποίηση …
Το Χαϊκού είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα είναι μια ποιητική φόρμα που αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους ή σε έναν χωρισμένο με κενά, και συνήθως περιγράφει μια στιγμιαία εμπειρία, μια αίσθηση, ένα συναίσθημα, μια εικόνα της φύσης κλπ, την οποία ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.
Όπως ανέφερε η Ντεπη Στενού, ο δημιουργός αυτής της ποιητικής συλλογής Σταύρος Πατρικαλάκης, είναι γνωστό ότι έλκει την καταγωγή του από τη Κρήτη … Από εκεί που με μια μαντινάδα μπορείς να περιγράψεις μια ολόκληρη ιστορία …

4
Μόλις δεκαεπτά συλλαβές λοιπόν του αρκούν, ώστε να συλληφθεί η στιγμή, να καταγραφεί και, καθώς οι λέξεις ποτέ δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την ολότητα μιας στιγμιαίας εμπειρίας, ο ποιητής μας δίνει το περίγραμμα της ιδέας της μαζί με εκείνα τα υλικά: την πρώτη ύλη που αντλεί, άλλοτε από την ελληνική φύση και άλλοτε από τη ιστορία, κλείνοντας το μάτι στον αναγνώστη, και προκαλώντας τον να την φανταστεί, να συμπληρώσει τις ψηφίδες της.
Έτσι ο αναγνώστης γίνεται, τρόπον τινά, ‘συνεργός’ αυτής της δημιουργίας .
Αυτό, όμως, που διακρίνει τη συλλογή πέρα από την ιδιαιτέρως μικρή τους φόρμα, την οικονομία, την εκλεπτυσμένη γλωσσική χάρη, είναι η έντονη στοχαστική διάθεση του Σταύρου Πατρικαλάκη και ο ομολογουμένως διάχυτος λυρισμός , σε συνδυασμό πάντα με τα «ελληνικά μοτίβα» που επιλέγει να χρησιμοποιεί, μετατρέποντας τα Χαϊκού της συλλογής του σε μικροσκοπικά αριστουργήματα που χαρίζουν ιδιαίτερη αισθητική απόλαυση στον αναγνώστη τους.
Εξαιρετική η ανάλυση και τα θετικά σχόλια της συγγραφέως Μαρίας Γυφτογιάννη, που έδωσαν μια ιδιαίτερη διάσταση στην ποίηση του Σταύρου Πατρικαλάκη και μας ταξίδεψε στον κόσμο του ποιητή με τις απαγγελίες της .
Όπως ανέφερε η Συγγραφέας κ Μαρία Γυφτογιάννη , η ιδιαίτερα προκλητική πνευματικά μορφή της ποίησης Χαικού, απαιτεί πειθαρχία στην επιλογή των λέξεων και λακωνισμό στην δόμηση των εννοιών.
Τα στοιχεία αυτά προβάλουν τις λεκτικές και νοητικές ικανότητες του ποιητή που εκφράζει τους βαθυστοχασμούς του με απόλυτη συλλαβική υπακοή στην δομή αυτής της ποίησης.
Αυτή η ποιητική μικρογραφία διαθέτει ένα παλμό τόσο έντονο, ώστε να ημπορεί να ξυπνήσει καταλαγιασμένες μνήμες, να ξεβράσει καταχωνιασμένα αμαρτήματα σε ψυχικές λυτρωτικές αμμουδιές.
Τα θέματα που εκθέτει ο κύριος Πατρικαλάκης και μέσα απο τα οποία εκτίθεται περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα, την φύση, τον άνθρωπο, την απώλεια, την αποδοχή, την προδοσία, αλλά και την ελπίδα του αντίφοβου.

2
Με τους στίχους του έδωσε ήχο και αφή σε αυτά που έχουμε ονοματίσει 'δεδομένα'' και ως εκ τούτου παραμελημένα.
Όπως ανακοινώθηκε Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της Συλλογής που είναι σε ελάχιστο αντίτιμο θα διατεθούν για την βιβλιοθήκη του Ε΄ Παιδικού Σταθμού , ενώ μέρος των πωλήσεων από τους πίνακες θα διατεθεί στην "Παιδόπολη του Αγ. Ανδρεα" στον Άλιμο.
Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων παρευρεθήκαν ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Διαμαντής , η Περιφερειακή Σύμβουλος κ Μαρία Νερούτσου, ο πρόεδρος Παιδικών Σταθμών Γιάννης Μαριόλης, η Διευθύντρια του Ε΄ Παιδικού Σταθμού,κ Γιώτα Νικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος εικαστικός κ.Δημήτρης Καρακατσάνης και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

8
Καλοτάξιδη η Συλλογή του Σταύρου Πατρικαλάκη και περιμένουμε με χαρά την επόμενη .

Για τον www.lavitaradio.gr

Ντέπη Στενού

back to top