Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

Το δάκρυ της Αλκυόνης Παπαδάκη … Στην βράβευση της μεταξύ έξι ακόμη διακεκριμένων γυναικών συγκίνησε τους πάντες.

Ένα δάκρυ μπορεί να το προκαλέσει μια μεγάλη χαρά, μια μεγάλη συγκίνηση ή ένα μεγάλο παράπονο. Στην περίπτωση της μεγάλες κυρίας της Λογοτεχνίας κ.Αλκυόνης Παπαδάκη , ήταν και οι τρεις εκδοχές μαζί.
Και ήταν ένα δάκρυ που συγκλόνισε όσους παρευρέθηκαν, στην τιμητική βραδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου και την καταχειροκρότησαν όρθιοι , το βράδυ της Κυριακής της 18ης Μαρτίου στο πολιτιστικό κεντρo Αλίμου, όπου τιμήθηκε από τον Δήμαρχο κ Αντρέα Κονδύλη , μαζί με έξι ακόμη καταξιωμένες στον τομέα τους γυναίκες,.

DSC 1290 1
Την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου
Την Πανελλαδικά Πρώτη γυναίκα Διοικητή Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου Πλωτάρχη κ. Μαρία Κατσάρη.

DSC 1307αα
Την Πρώτη γυναίκας Δ/ντρια Σπουδών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου κ. Μαίρη Μάκκα
Την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου- Όμιλος Ιατρικού Αθηνών κ. Λένα Αντωνάκου &
Των Αθλητριών Ορειβασίας , Βανέσας Αρχοντίδου και Χριστίνας Φλαμπούρη που είναι οι πρώτες Ελληνίδες που τον Ιούλιο του 2017 Κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας και μια από τις τρεις υψηλότερες κορυφές του κόσμου την κορυφή Ντενάλι στο όρος ΜακΚίνλεϊ ύψους 6.200 μέτρων .

DSC 1279α
Ένα δάκρυ και μια μεγάλη χαρά για την αναγνώριση …ένα δάκρυ και μια μεγάλη συγκίνηση για την τιμή … ένα δάκρυ μαζί μ ένα μεγάλο παράπονο για αυτήν την παράλειψη της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια, της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς στο πρόσωπο αυτών που επί χρόνια υπηρετούν με συνέπεια και αξιοσύνη τις τέχνες, τον λόγο , τις επιστήμες, τον αθλητισμό, και όποιο άλλο τομέα δραστηριοποιούνται και που κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους παντού όπου γης …!
Γενεές Ελλήνων και Ελληνίδων μεγάλωσαν επί αιώνες με την έκφραση που Αναφέρεται ρητά στον Όμηρο: «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα,Ζ,208).
Σε ελεύθερη μετάφραση: «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις». Αυτή η αθάνατη Ομηρική κληρονομιά καθοδήγησε γενεές Ελλήνων σε έργα θαυμαστά και αξιοπρόσεκτα, μέχρι τις ημέρες μας, όσο και αν η δήθεν προλεταριακή ισότητα, αναπόδεικτη και αυθαίρετη επιδιώκει την μετριότητα και την άλογη εξισορρόπηση προσώπων και καταστάσεων.
Όσο κι αν η έννοια της αριστείας διώκεται στις μέρες μας -η οποία αποδεικνύει ( και όχι μόνο αυτή βέβαια), πόσο έχουμε απομακρυνθεί και λησμονήσει τα ιερά και τα ιδεώδη της πηγής μας ,του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν κάνει τρόπο και σκοπό ζωής, να γίνονται καλύτεροι γι αυτούς τους ίδιους και προς όφελος της κοινωνίας .
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει τη ζωή στην ολότητά της και να τη ζήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα, είναι η επιδίωξη του να γίνεται καλύτερος .
Έτσι γεννήθηκε ο πολιτισμός, επειδή ο κάθε άνθρωπος θέλει να γίνεται ικανότερος, να ξεχωρίζει από τους άλλους, να κάνει πράγματα για τα οποία θα τον θαυμάζουν, να ωφελήσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Έτσι εξελίχθηκε η σκέψη, η επιστήμη, η τεχνολογία, ο αθλητισμός . Γιατί κάποιοι αρίστευσαν στον τομέα της ενασχόλησης τους ,έκαναν το μεγάλο βήμα και έλυσαν προβλήματα που απασχολούσαν και τους μη άριστους.
Μεταξύ αυτών σπουδαίες γυναίκες που στο πέρασμα των χρόνων, βγήκαν από το περιθώριο , κέρδισαν τον χαμένο χρόνο και παρά τις δυσκολίες και τις κοινωνικές αντιξοότητες κατάφεραν να διακριθούν και να διαπρέψουν όπως και οι άρρενες άριστοι συνάδελφοι τους …
Αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτών των γυναικών αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Αλίμου που ακλούθησαν την προτροπή του Ομήρου και όπως ακριβώς οι ομηρικοί ήρωες, έθεσαν πάντα ως σκοπό την πορεία, την αυτογνωσία και την τελείωση, του εαυτού τους και του κόσμου τους.
Και στο πρόσωπο αυτών των επτά καταξιωμένων γυναικών τίμησε επίσης και όλες τις γυναίκες που βάδισαν στα πανάρχαια μονοπάτια της αριστείας και διακρίθηκαν στον τομέα τους , παίρνοντας την απόφαση να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, εξελίσσοντας το ζωτικό τους χώρο και όχι μόνο.
Τις Γυναίκες που πιστεύουν ότι το να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που κανείς είναι ένας μαραθώνιος δρόμος για τον οποίο προπονείσαι τρέχοντάς τον.
– είναι επιμονή σε κάτι το οποίο ουσιαστική αξία θα έχει για μία ισχνή μειοψηφία ή και μόνο για τον ίδιο σου τον εαυτό.
–είναι το να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να προχωράς μπροστά παρά τα εμπόδια.
– είναι θετική συνεισφορά πέρα από την ατομικότητα.
– είναι αξίες, θάρρος και ρεαλισμός.
–είναι συνεχής προσπάθεια και το απόδειξαν έμπρακτα με την πορεία και την διαδρομή τους ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που θα μπορούσαν να ήταν ανασταλτικός παράγοντας ή το άλλοθι για την αποτυχία του σκοπού τους και αυτό τις έκανε ακόμη πιο σημαντικές .
Για όσους παρευρεθήκαν την Κυριακή 18 Μαρτίου στον Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλίμου, ήταν μια βραδιά που η συγκίνηση και τα ανάμικτα συναισθήματα, τιμής, περηφάνιας σεβασμού , εκτίμησης, χαράς γέμισαν τις ψυχές όλων και τις διαπότισαν με αυτές τις πολύτιμες αξίες και τα ιδανικά που μας κάνουν όλους καλύτερους ανθρώπους , ανεβάζοντας μας ένα σκαλί ψηλότερα από τα ανθρώπινα και τα συνηθισμένα.
Για τους συντελεστές της εκδήλωσης ήταν κάτι ακόμη πιο σημαντικό.
Το σφίξιμο των χεριών από απλούς ανθρώπους, από ανθρώπους αξιοσέβαστους , κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένους, που έδιναν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία , για επιλογή των προσώπων , την πρωτοβουλία , την επιμελημένη σεμνή διοργάνωση,, την αντάξια των τιμώμενων προσώπων …. έκαναν ακόμη μεγαλύτερο αυτό το αίσθημα της ευθύνης για τον σκοπό της διοργάνωσης αυτής της σπουδαίας βραδιάς
Έχοντας απέναντι αυτά τα σπουδαία τιμώμενα πρόσωπα και ένα κοινό που με χαρά και αγάπη αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, νιώθεις το βάρος της ευθύνης κάθε φορά να μεγαλώνει σαν βουνό που σε καλεί να ανέβεις και εσύ την κορυφή ξεπερνώντας την υψοφοβία σου και να το κατακτήσεις με κάθε τίμημα , όπως έκαναν αυτές οι επτά υπέροχες γυναίκες, που κατέκτησαν τους στόχους που έβαλαν κόντρα σε κάθε δυσκολία και αντιξοότητα προσκαλώντας την εκτίμηση τον σεβασμό και τον θαυμασμό ….

DSC 1329 1

Υπό αυτήν την έννοια η αριστεία είναι μια κλασσική και καθολική έννοια, και αφορά όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αρέσκονται στο σήμερα και στο εύκολο αλλά αναζητούν το ξεχωριστό, τις κορυφές του πνεύματος και του ήθους προκειμένου να αναπτύξουν τον εαυτό τους, τα ταλέντα τους, τον κόσμο που ζουν.

Ίσως γι αυτό από νωρίς στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημάρχου Αλίμου κ Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος στην εισήγηση του αναφέρθηκε εκτενώς στον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τη γυναίκας και συνεχάρη προσωπικά τις επτά Ελληνίδες για την επιτυχημένη πορεία τους στο επαγγελματικό στίβο αλλά και την πολύτιμη κοινωνική συνεισφορά τους τονίζοντας χαρακτηριστικά :.
«Κάθε χρόνο στις 8 Μάρτιου, γιορτάζουμε τη ημέρα των δικαιωμάτων της Γυναίκας παραβλέποντας πως εκατομμύρια γυναίκες –σε όλες τις γωνιές του κόσμου δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν. Παγιδευμένες στη φτώχεια ,στη καταπίεση, στην άγνοια, θα ζήσουν άλλη μια μέρα σ ένα κόσμο που τις μεταχειρίζεται σαν υποδεέστερα όντα.
Ο δήμος Αλίμου και η Δημοτική αρχή ευελπιστεί, με τέτοιες πρωτοβουλίες σαν την σημερινή που προβάλουν και τιμούν τις γυναίκες πρότυπα στην εποχή μας, να συμβάλει βάζοντας ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση εντός και εκτός συνόρων , των δικαιωμάτων της γυναίκας, που είναι πρωτίστως ανθρώπινα δικαιώματα , που ακόμη και μέχρι σήμερα τον 21ο αιώνα, καταπατούνται βάναυσα σε πολλές χώρες» .
Κεντρικός Ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο γνωστός Βραβευμένος σκηνοθέτης, δρ Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ. Τάσος Λέρτας, που πραγματοποίησε ομιλία με θέμα : «Η Γυναίκα, ο 21ος αιώνας και ο Ίψεν». Στο τέλος της Ομιλίας του ο κ Τάσος Λερτας , τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Αλίμου για το έργο του και την πολύτιμη συνεισφορά του στην παιδεία τη λογοτεχνία την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ακολούθησαν οι Βραβεύσεις των επτά διακεκριμένων Ελληνίδων όπου μέσα σε κλίμα συγκίνησης , σεμνότητας και ταπεινότητας , παρέλαβαν τα βραβεία τους , εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους , την συγκίνησή τους και την ευχάριστη έκπληξη τους για αυτήν την ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπο τους, καθώς η πολιτεία δεν συνηθίζει να αναγνωρίζει το έργο των καταξιωμένων πολιτών της .

DSC 1263Α
Παραλαμβάνοντας με έκδηλη συγκίνηση το βραβείο της η κ Αλκυόνη Παπαδάκη, από τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη , δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης , όταν το κοινό σηκώθηκε όρθιο και την χειροκροτούσε παρατεταμένα . Απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη αφού τον συνεχάρη γι αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου , τον ευχαρίστησε για την τιμή όπως και όλους τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους , σημειώνοντας με νόημα πως : « ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι σαν εσάς κ, Δήμαρχε και με αυτές τις πρωτοβουλίες , καλύπτουν τα κενά του Υπουργείου Πολιτισμού»
Στο ίδιο πνεύμα συγκίνησης έγιναν όλες οι απονομές των βραβείων στις επτά διακεκριμένες Ελληνίδες και ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης δέχτηκε τις θερμές ευχαριστίες τους , για την Τιμή και την αναγνώριση του έργου τους από την Δημοτική Αρχή και τον Δημότες του Αλίμου .
Ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος παραδίδοντας το βραβείο της Δ/ντριας Σπουδών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου κ. Μαίρης Μάκκα, δήλωσε πως ευτυχώς οι άντρες δεν είναι τόσο μισογύνηδες όσο τους καταλογίζουν οι γυναίκες και πως τα δυο φύλα τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές , έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου και συνεργασίας, στην βάση της αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού .
Λαμβάνοντας τον λόγο σε αυτήν την εκδήλωση τη οποίας είχα την τιμή να κάνω τον συντονισμό και την παρουσίαση , επισήμανα πως αυτή η τιμητική πρόσκληση του Δήμου Αλίμου σε τόσο αξιόλογες Ελληνίδες που τιμούν την πατρίδα μας, στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπο χιλιάδων ακόμη γυναικών στην χώρα μας, που υπό αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινά την δική τους μάχη επιβίωσης αλλά και καταξίωσης στον τομέα τους και καλώντας στο βήμα τον Δήμαρχο Αλίμου για να χαιρετήσει την εκδήλωση, έκανε την έκκληση , αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο . Πρόταση η οποία βρήκε την θετική ανταπόκριση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Κονδύλη

DSC 1189 1

Την τιμητική εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Ράπτης Σταμάτιος , ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων Υποναύαρχος κ. Αργυρίου Ιωάννης , ο Λιμενάρχης Σαρωνικού Αρχιπλοίαρχος κ. Σκιαδάς Ευάγγελος, ο Εφοπλιστής Καπεταν Παναγιώτης Τσάκος , ο π. Υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας , ποιητές , συγγραφείς , ο Υποναύαρχος ε.α και υπεύθυνος της ΕΚΟ Ναυτιλίας Ν.Δ. Ανδρέας Ζαρταλούδης , Αντιδήμαρχοι Στέφανος Διαμαντής , Μαίρη Ανανιάδου , Δώρα Σύρμα , η κ Μαριάνθη Καφετζή, ο έκδοτης του Βήματος του Σαρωνικού κ. Νίκος Κονταρίνης , η η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Alimos Online, Ελισάβετ Μιτσού, Πρόεδροι φορέων και Συλλόγων , κ.α
Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική βραδιά αντάξια των βραβευθέντων Ελληνίδων, αλλά κυρίως ήταν μια εξαίρετη πρωτοβουλία του Δήμου Αλίμου, που την επιβράβευσή τους, έθεσε ως στόχο την ανάδειξη άξιων προτύπων για την νέα γενιά των Ελληνίδων και γι αυτό αυτή η πρωτοβουλία , αξίζει να βρει πολλούς μιμητές και σε άλλους Δήμους σε όλη την Ελλάδα .

DSC 1194α
Εντυπωσιακές ήταν επίσης οι μουσικές επιλογές και οι ερμηνείες του καταξιωμένου ερμηνευτή –δημιουργού Ηρακλή Κοντού και της ταλαντούχου ερμηνεύτριας Λαμπρινής Αννίση, που πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση , η οποία έκλεισε με μια μικρή δεξίωση προς την τιμήν των επίτιμων προσκεκλημένων και των παρευρισκομένων .

Για τον www.lavitaradio.gr
Ντέπη Στενού

back to top