Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 01:14

Ο "ΘΕΑΤΗΣ" - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΟΣ & ΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, διαβήκαμε την πόρτα στο studio του Lavita Radio, παρέα με τον Γιάννη Ταμπάκη και τον Λευτέρη Μέρο, με ξεκάθαρη αποστολή και πολύ καλή διάθεση. Να παρουσιάσουμε τη νέα δισκογραφική πρόταση του Λευτέρη, με τίτλο "ΘΕΑΤΗΣ", παραγωγής ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ.
Ο Λευτέρης, αυτοδίδακτος μουσικός, γράφει μουσική και τραγουδάει για την χαρά της ζωής. Τέσσερα χρόνια μετά το "ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ" επιστρέφει με τον "ΘΕΑΤΗ".
 meer

Ρώτησα τον Λευτέρη αν είναι πιο ώριμος και ο ίδιος και ο δίσκος του, αν βγαίνουν πια από μέσα του "θεατές" οι ανησυχίες του και αν μετουσιώνονται σε καλές στιγμές, ευχαρίστησης, περηφάνιας ίσως. Εξάλλου του θύμησα ότι συζητούσαμε σχεδόν 1 1/2 χρόνο πριν για το δίσκο αυτόν, μου είπε περίπου 2 1/2 χρόνια πήρε τελικά.
Η συνεργασία του με το φίλο του Φάνη Καββαδά εκτυλίχθηκε όπως είπε ο ίδιος τυχαία, ένα βράδυ ένα μάτσο στίχοι βρέθηκαν στα χέρια του Λευτέρη, προερχόμενα από τον στιχουργό. Άρχισε να διαλέγει πυρετωδώς. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολαβούν πολλά, με τον Άγγελο Σφακιανάκη να διαλέξουν φωνές. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εύκολο, αφού υπάρχουν τραγούδια κομμένα και ραμμένα για τους ερμηνευτές τους, λες αυτό μόνο ο Περίδης, μόνο ο Ψαραντώνης, μόνο ο Μέρος.
Στο δια ταύτα, ο "Θεατής" είναι ιστορίες, είναι έρωτας, είναι ζωή, είναι παιδί, είναι άνθρωπος και θεριό μαζί. Κι ο ίδιος, λες και παρακολουθεί από ψηλά, τον ίδιο του τον εαυτό με τα χίλια πρόσωπα. Ίσως κακομοίρης του καναπέ, ερωτευμένος, βουνό είναι τελικά ο άνθρωπος. Η μελοποίηση των τραγουδιών επίσης ποικίλλει, από ροκ σε παραδοσιακό, σε 9/8, σε απτάλικο, σε βαλσάκι, τι άλλο να ζητήσεις. Από τους δίσκους που τους βάζεις στο cd και τους ακούς μέχρι τέλος.

meroro

Ο "Θεατής", σε βάζει σε σκέψεις, θα πονέσεις να ακούσεις αλήθειες:
Λαγοκοιμάται τ' όνειρο, κοίτα μην το ξυπνήσεις και σου θυμίσει τη ζωή που ξέχασες να ζήσεις... Γροθιά!
"Του χρόνου η σκόνη", τραγούδι που παίχτηκε πολύ από το Lavita Radio σε αποκλειστική μετάδοση. Το τέλος μιας ιστορίας, σε "Σχέδια που δεν τέλειωσαν".
Παραδοσιακά τα"Πουλιά είσαστε όνειρα", με βουκολικό πάθος και κλαρίνο, να προσφωνούνται, "Αφέντες είστε όνειρα κι εμείς οι υπηρέτες".
"Μίλα τα ξαναμίλα τα", ροκ ερωτικό κρεσέντο σε εξομολογητικό στιλ, αλλά με περισσή μουρμούρα στον ίδιο του τον εαυτό, "Κουράγιο μου με κούρασες".
Κι έτσι πάνε όλα, με στίχους που έχουν τη σημασία τους και στήθηκαν αριστοτεχνικά, να βρουν τη μελωδία τους και να έχουν να πουν κάτι. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στον "Ρολογά", το απτάλικο που τραγουδάει ο Ορφέας Περίδης, ένα τραγούδι που βάζει το χρόνο να είναι είναι ίδιος και για παχιές και για φτενές τσέπες. Ο Λευτέρης Μέρος βέβαια, ωρολογοποιός ο ίδιος, έδωσε πολύ προσοχή σε όλο αυτό το περιγραφικό image ενός ρολογά που βλέπει τα πάντα από τον πάγκο του και ξέρει να ξεχωρίζει το "ρολόι του λεφτά" και του "φτωχούλη το ρημάδι".
Το "Τελευταίο ταξίδι" επανήλθε από το 2007, όταν είχε συμπεριληφθεί στο "Ταράζεις τα νερά", ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη που σεβάστηκε απόλυτα ο συνθέτης. Μάλλον τον έχει συνεπάρει και συναισθηματικά, Καρυωτάκης είναι αυτός!. Το "Βουνό είναι ο άνθρωπος", λες και γράφτηκε για τον Ψαραντώνη. Το απογειώνει, το τοποθετεί εκεί που πρέπει, ερμηνεύοντας και δείχνοντας τη δύναμη και την ποταπότητα του ανθρώπου μαζί. Κι εκεί, για το τέλος, η αντίθεση. Από τον Ψαραντώνη και τη βαριά, ηγετική φωνή του, έρχεται η μικρή Ηλέκτρα να τραγουδήσει με το Λευτέρη για ένα "Κόκκινο βαρκάκι". Απόλυτη αρμονία μέσα από ένα αντικαθρέφτισμα.
Η καρέκλα του "Θεατή" μοιάζει ετοιμόρροπη στο φυλλάδιο, να αποσυντίθεται ίσως από τις ιδιοτροπίες των ανθρώπων.
Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια του Λευτέρη και του Φάνη είναι οι Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Θοδωρής Κοτονιάς, Ευτυχία Μητρίτσα και η Βιολέτα Ίκαρη (β φωνή στο "Θαύμα").. Σε έκτακτη συμμετοχή ο Ψαραντώνης.
Την ενορχήστρωση, την ηχοληψία και τη μίξη υπογράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος του Studio Soundflakes.


Τα τραγούδια του CD:
01. Θεατής - Μίλτος Πασχαλίδης
02. Του χρόνου η σκόνη - Λευτέρης Μέρος
03. Πουλιά είσαστε όνειρα - Ευτυχία Μητρίτσα & Θοδωρής Κοτονιάς
04. Μίλα τα ξαναμίλα τα - Λευτέρης Μέρος
05. Νυχτοπούλι - Θοδωρής Κοτονιάς
06. Το θαύμα - Λευτέρης Μέρος
07. Ο Ρολογάς - Ορφέας Περίδης
08. Τελευταίο ταξίδι - Λευτέρης Μέρος (ποίηση Κώστας Καρυωτάκης)
09. Βουνό είναι ο άνθρωπος - Ψαραντώνης
10. Ένα κόκκινο βαρκάκι - Λευτέρης Μέρος & η μικρή Ηλέκτρα


Τα εικαστικά σχεδίασε ο Μπάμπης Κούρτης.
Παραγωγή: Μικρός Ήρως
Διεύθυνση Παραγωγής: Άγγελος Σφακιανάκης


Λευτέρη και Φάνη σας ευχαριστούμε πολύ πολύ!

Κώστας Προβατάς

Διαβάστηκε 3420 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 01:28
La Vita

Τελευταία άρθρα από τον/την La Vita