Logo
Print this page

... (μεταφορικά) η ασυνεννοησία.

... (μεταφορικά) η ασυνεννοησία.

Αυτό λένε τα λεξικά για τη Βαβέλ, την πόλη και τον πύργο όπου συνέβη η σύγχυση των γλωσσών σύμφωνα με την Βίβλο.

Κι έτσι σήμερα άλλοι μιλάμε ελληνικά (respect!), αγγλικά, σουαχίλι και μανδαρινίστικα. Στην εβραϊκή, γλώσσα κι αυτή, σημαίνει Πύλη του Θεού.

Πάει καλά... Δηλαδή πολύγλωσση η Πύλη του Θεού, αυτή που κατά την ιστορία (το μύθο καλύτερα), ήταν η αιτία της σύγχυσης, διότι οι άνθρωποι με τον Πύργο της Βαβέλ που κατασκεύαζαν, ήθελαν να φτάσουν στον ουρανό. Η υπεροψία τους τιμωρήθηκε, μαζί και των μετέπειτα γενεών. Όπως σε κάθε ιστορία, τα γεγονότα ανοίγουν το διάβα στο μέλλον, όσο αληθινό ή παραμυθένιο κι αν είναι το παρελθόν.

Aπό τον καιρό του Νώε υπήρχαν γλώσσες. Και ήταν οι απόγονοι του που δημιούργησαν τον Πύργο.

Ο Πύργος της Βαβέλ δεν είναι παρά ένα σύμβολο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και αλαζονείας...

Στο έργο του 1563, από τον Pieter Bruegel, απεικονίζεται ο τεράστιος όγκος του κτιρίου να συνθλίβει την πόλη. Ο ζωγράφος προσπάθησε να συμπεριλάβει κάθε δυνατή λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο μάτι να αδυνατεί να τις συλλάβει όλες.

Κι όμως, υπάρχουν παιδιά στα παράθυρα, υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται κι άνθρωποι που δουλεύουν, ακόμα κι άνθρωποι που στην ύπαιθρο “κάνουν την ανάγκη τους”.

Βαβέλ 2006: Μαρόκο: Δυο τσοπανόπουλα ρίχνουν μια τουφεκιά πάνω σ' ένα τουριστικό λεωφορείο και τραυματίζουν κατά λάθος μια Αμερικανίδα τουρίστρια. Μια Μεξικανίδα τροφός ταξιδεύει παράνομα στην πατρίδα της μαζί με τα αμερικανόπουλα που φυλάει. Τόκιο: Μια κωφάλαλη βιώνει άγρια το σεξουαλικό πέρασμα στην εφηβεία, ενώ ο πατέρας της αναζητάτε από την αστυνομία. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και Όσκαρ μουσικής για την ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, που έδωσε τη δυνατότητα στον Μπραντ Πιτ να έχει έναν εξαίσιο πρωταγωνιστικό΄ρόλο. Και σε όλους τους θεατές να ζήσουν ακόμα μια Βαβέλ...

Μέρα νύχτα χτυπάμε μια κάρτα.

Στη γη του Κάφκα.

Χάσαμε τη μπάλα κι ας μας τα ‘πανε αλλιώς.

Ξόφλησε ο κόσμος ο παλιός.

Τα λεφτά μας βγήκαν άχρηστα κι αυτά.

Τα καλά λεφτά μας μάς ρίξανε στα κάτεργα.

Μέρα νύχτα εργάτες στον Πύργο.

Να ζούμε λίγο.

Μυρμηγκοφωλιά - δουλειά ξαφνικά Κυριακή.

Βόλτες - καφέδες - τουμπεκί.

Στις ειδήσεις είπαν πάλι εκλογές

και γελούν με μας δώδεκα φυλές.

Τι τις θες ρε κόσμε τόσες άδειες γλώσσες;

Δε θα τις ξορκίσεις έτσι τις σιωπές σου.

Λες και ντε και σώνει κάποια απ' τις τόσες.

Θα σ’ ελευθερώσει από τη Βαβέλ σου.

Στίχοι Γεράσιμος Ευαγγελάτος και μουσική Θέμης Καραμουρατίδης, για να ερμηνεύσει υπέροχα η Νατάσα Μποφίλιου... σε λίγα λόγια τόσες αλήθειες...

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται... ο κόσμος μας σήμερα είναι μια Βαβέλ. Ένας παγκόσμιος πύργος ψυχών, αισθημάτων και συναισθημάτων, λογικών και παραλόγων, καθαρεύουσας και δημοτικής και κυρίως πολιτικής και διπλωματίας. Όπου η γλώσσα είναι δίγλωσση ακόμα κι αν προέρχεται από το ίδιο λεξικό.

Η σύγχυση της γλώσσας, συμβολίζει την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ακόμα και εκείνων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και μιλούν την ίδια γλώσσα και εργάζονται για τον ίδιο σκοπό.

Καλώς ήλθατε στη δική μας Βαβέλ... κάθε εβδομάδα κοντά σας με λόγια που θα καταλαβαίνουμε...

Κώστας Προβατάς

https://www.facebook.com/costas.provatas.9

Last modified onΤετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 00:54
Φιλοξενία και κατασκευή HostPlus ltd© 2014 HostPlus ltd