Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

«ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ»...Οταν το λεξιλόγιο είναι φτωχό για να περιγραψεις....

 

Δύσκολο να γράψει, αλλά και να περιγράψει κανείς, αυτή την πραγματικά μοναδική παράσταση που είχαμε την τίμή και την χαρά να απολαύσουμε το βράδυ της Δευτέρας στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ακόμη μια εκπληκτική δουλειά της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», μετά τον βραβευμένο «Ερωτόκριτο». Ένα διαπολιτισμικό, οπτικοακουστικό ταξίδι μνήμης , όπου μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση που διατηρεί με απόλυτο σεβασμό αναλείωτη την παράδοση αναδεικνύοντας μια κοινωνία που βίωσε τον ξεριζωμό, την λεηλασία, τον κοινωνικό ρατσισμό, κατάφερε να επιβιώσει, «ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχθηκε στο σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας».
Πάνω από εκατό σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές, σολίστες μουσικοί αλλά και πολλοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό, τρία χρόνια εντατικής δουλειάς, γυρίσματα σε περισσότερες από 70 διαφορετικές τοποθεσίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μικρασιατικές κοιτίδες του προσφυγικού ελληνισμού, δούλεψαν με αγάπη για τον πολιτισμό, μεράκι για τη μουσική και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, για να δημιουργηθεί ένα σπάνιας πολιτιστικής αξίας έργο, που μεσα από τα τραγούδια τις ερμηνείες , την άψογη ενορχηστρωση και τα εξαιρετικά γυρίσματα, έκαναν όσουν το παρακολουθήσαμε να δακρύσουμε συγκινημένοι!
Στην υπέροχη αυτή δουλειά, τραγούδησαν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Σαβίνα Γιαννάτου, Ειρήνη Δερέμπεη, Δώρος Δημοσθένους, Λυδία Κονιόρδου, Κάρολος Κουκλάκης, Παναγιώτης Λάλεζας, Σόλων Λέκκας, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Μπαγιώκης, Δημήτρης Μπάσης, Γεωργία Νταγκάκη, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Παλαμίδας, Σοφία Παπάζογλου, Έλλη Πασπαλά, Ναταλία Ρασούλη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μπέττυ Χαρλαύτη, The Burger Project, Fide Köksal, Andre Maia, Maria, Markesini, Fuat Saka, MC Yinka, Haig Yazdjian και πολλοί άλλοι. Πολλοί καταξιωμένοι σολίστες και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απωγείωσαν με το ταλέντο τους τα δέκα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης που απαρτίζουν το έργο.
Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος Soloup, συμμετέχει με σκίτσα του στο βίντεο, αλλά και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, η  Ορχήστρα Εγχόρδων «Δημήτρης Δραγατάκης» του Εθνικού Ωδείου Αγ. Παρασκευής, μέλη του Χορευτικού Ομίλου «Χοροπατήματα» και η μικρή Παναγιώτα Αρχοντούλη.
Τα σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας που προβάλονται σε αυτό το μοναδικό έργο, χαρακτηρίζουν και σκιαγραφούν την κουλτούρα, την τέχνη και την έκφρασή της, ξεδιπλώνουν την ιστορία μέσα από τα τραγούδια και το ταξίδι, διατηρώντας την ιστορική μας μνήμη και τονίζουν την ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας ανάμεσα στους λαούς.
Προβάλει διαχρονικά και ταυτόχρονα επίκαιρα θέματα, επιχειρώντας παράλληλα να προσεγγίσει τη νεότερη γενιά να γνωρίσει την πραγματική ιστορία του ξεριζωμού που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να της παρουσιάσουν ως «συνωστισμό», και να κατανοήσει αντίστοιχες καταστάσεις του σήμερα, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το πιο αποδοτικό μέσο τη μουσική, συνδυασμένη με την εικόνα.
Μια διαφορετική καλλιτεχνική μουσική έκφραση, που διαπερνάει το σκληρό κέλυφος της αποστασιοποίησης, της απάθειας και του διαχωρισμού που φέρνει διχόνια ανάμεσα στους λαούς.

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση του μουσικού έργου «Σμύρνη η μούσα της Ιωνίας» προλόγισαν οι Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο Τάκης Φαραζής, συνθέτης και μουσικός, ο Soloup, σκιτσογράφος, η Maria Markesini, μουσικός και ερμηνεύτρια και τα μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», Έλλη Ρούμπεν, Έλενα Χρηστάκου, Θανάσης Γκίκας και Δημήτρης Ιωαννίδης, ενώ τον συντονισμό της όμορφης συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Καλλιόπη Βέττα που εκπροσώπισε την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αττικής κα Εύη Αποστολάκη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, και ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (O.Π.Σ.Ε.) κ. Δημήτρης Παντέλας.
Η παρουσίαση του μουσικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας»  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 29 Μαΐου 2017 ήταν ο πρώτος σταθμός πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του σε επιλεγμένα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την φιλοξενία του, και ιδαίτερα την Έλλη Ρούμπεν και την Έλενα Χρηστάκου για την τιμητική πρόσκληση στον lavitaradio και ευχόμαστε το ταξιδι του έργου να συγκινήσει όσους το παρακολουθήσουν τόσο όσο όλους εμάς που βρεθήκαμε στην πρώτη του παρουσίαση, να προσεγγίσει όσους περισσότερους νέους γίνεται και να αφυπνίσει όλους τους μεγαλύτερους !

Με την ευχή ,αλλα και παρακληση προς τους δημιουργούς ,πολύ σύντομα ,η " Σμύρνη,η Μούσα της Ιωνίας",να είναι ελεύθερη προς τέρψιν,στο Διαδίκτυο ,για όλους τους Ελληνες.

Για τον www.lavitaradio.gr

Αγγελική Παπαϊωάννου

Φωτογραφικό Υλικό:Αγγελική Παπαϊωάννου

back to top