Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

"Χαμηλοφώνως" … εκπληκτικοί!!

Πώς να περιγράψει κανείς αυτό ,που ζήσαμε,από όλους αυτούς τους δημιουργούς, τους ερμηνευτές, τους μουσικούς με το τεράστιο ταλέντο και το αστείρευτο μεράκι για τη μουσική και την ποίηση, που μας μάγεψαν το βράδυ της Παρασκευής στον ΙΑΝΟ!
Η Μάρθα Μεναχέμ και η Αρετή Κοκκίνου, πλαισιωμένες από πολλούς και σπουδαίους ερμηνευτές, οργάνωσαν μια από τις πιο μελωδικές παραστάσεις της φετινής άνοιξης, παρουσιάζοντάς μας, μουσικές δημιουργίες που έγραψαν πάνω σε στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, όπως η Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ, η Μαρία Γραμματικάκη, η Μαρία Παπαδάκη, ο Στέλιος Γεράνης, ο Τάσος Λειβαδείτης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Κ.Π. Καβάφης , ο Μιχάλης Γκανάς, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Στέλιος Γεράνης, ο Θράσος Καμινάκης, αλλά και στίχους της Αρετής Κοκκίνου η οπόία ακούραστη συνόδευσε όλους τους ερμηνευτές με την κιθάρα της, παρέα με την Χρύσα Κωττάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γαϊτάνο στο βιολί και τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο.
Ο καταξιωμένος πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος, μάγεψε τους παρευρισκόμενους και τίμησε τη βραδυά με την παρουσία του παίζοντας τραγούδια της Μάρθας Μεναχέμ, τα οποία ενορχήστρωσε από το δίσκο Αλληλουχία, με την υπεροχη φωνή της μοναδικής Μαρίας Αναματερού.
Ακούσαμε .."πως γράφονται τα τραγούδια", όταν η έμπνευση γίνεται μελωδία, "μάθαμε να ταξιδεύουμε" σε .. "φεγγάρια αφηρημένα" , με "τα φτερά στην πλάτη",μέσα στο "γαλάζιο Ντεσεβό", γευτήκαμε με τις αισθήσεις το "νάμα της ζωής", απολαύσαμε τα χρώματα της μουσικής, "μπλε", και "κόκκινο κίτρινο και φώς" να απλώνεται τριγύρω, αφεθήκαμε στο "λίκνισμα της φωτιάς", διασχίσαμε…"το μεταφυσικό γεφύρι,"μεταπιδόντας στον "τόπο τον άγραφο", και δυναμώσαμε τα "κανόνια της καρδιάς",αναζητώντας "ότι μας ανήκει" στην "εποχή της πτώσης". Έκθαμβοι θεατές, γίναμε "αυτοί που σωπαίνουν",απολαμβάνοντας την "μικρή ελεγεία",που φώτισε την "καρδιά στο σκοτάδι" και μας θύμισε πως είναι…. "το ν΄αγαπάς".
Η Θέλμα Καραγιάννη, ο Γιάννης Λεκόπουλος, η Αργυρώ Καπαρού, η Ιφιγένεια Κορολόγου, ο Γιώργος Φλωράκης, ο Δημήτρης Σαμαρτζής, η Μαρία Αναματερού, η Δήμητρα Μαστορίδου, ο Νίκος Καρακαλπάκης, ο Πάνος Μπούσαλης, η Αρετή Κοκκίνου και η Μάρθα Μεναχέμ, έντυσαν με τις φωνές και τις ερμηνείες τους τις θεσπέσιες μελωδίες που…. οι συνθέτιδες ζωγράφισαν στους καμβάδες του πενταγράμμου, για να μας θυμίζουν τι πραγματικά σημαίνει αγάπη για τη μουσική και πάθος για δημιουργία.
Την βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί στιχουργοί, ποιητές, και συνθέτες, όπως η Μαρία Παπαδάκη, ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Γραμματικάκη, οΘανάσης Σάλτας,η Πηγή Λυκούδη, ο Γιάννης Ευθυμιάδης, η Βέρα Βασιλείου, η Νάνσυ Κανέλλη, ο Μαρίνος Καρβελάς, ο Μιχάλης Κοτσόγιαννης, ο Γιώργος Καγιαλίκος, ο Φίλιππος Περιστέρης, ο Λάζαρος Αντωνιάδης κ.α.

Για τον www.lavitaradio.gr

Αγγελική Παπαϊωάννου

Φωτογραφικό Υλικό: Αγγελική Παπαϊωάννου

Last modified onΣάββατο, 22 Απριλίου 2017 20:33
back to top